Συλλογή Χωριού

Ο καιρός

Online Χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 17 guests και κανένα μέλος

Ο Γιώργος Παπαλυμπέρης γεννήθηκε το 1935 σε μια πλαγιά του Ταϋγέτου, στο χωριό Λογκανίκος της Λακωνίας. Σε νεαρή ηλικία επέλεξε να γίνει χωροφύλακας και αργότερα να μεταταχθεί στο Τμήμα Ασφαλείας της Κηφισιάς, στην Αθήνα. 

Γιώργος Παπαλυμπέρης

Η αλήθεια είναι πως η δουλειά του αστυνομικού δεν τον γοήτευε και στην Ελλάδα, όπως λέει, δεν έβλεπε μέλλον. Στα τριάντα του χρόνια πήρε τα μάτια του κι έφυγε για τη χώρα των μεγάλων ευκαιριών, την Αμερική. 

 

Εκεί γνώρισε τη γυναίκα του, μετανάστρια κι αυτή από το ίδιο χωριό της Λακωνίας, παντρεύτηκαν και έκαναν τρία παιδιά. «Δεν ήθελα να δουλέψω σε κάποιο από τα εστιατόρια, όπως δούλευαν οι περισσότεροι Ελληνες μετανάστες. Ηθελα τα απογεύματα να βρίσκομαι με την οικογένειά μου. Ετσι λοιπόν επέλεξα να γίνω κουρέας κι έμαθα τη δουλειά στις ΗΠΑ. Εκεί γνώρισα και τη γυναίκα μου, που κι αυτή είχε φύγει από τον Λογκανίκο και εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ. Γυρίσαμε Ελλάδα, παντρευτήκαμε και ξαναφύγαμε για Βοστώνη». 

Το 1967 άνοιξε το πρώτο του κουρείο στο Κέιμπριτζ. Ομως λόγω αυξημένης εγκληματικότητας έφυγε από την περιοχή και το 1978 αγόρασε ένα ιστορικό κουρείο στη Harvard Square. Το διάσημο «La Flamme Barber Shop», που μετρούσε ήδη πολλά χρόνια ζωής και λειτουργίας, από το 1898. Μακρύ και στενό -μόλις έξι μέτρα πλάτος- με τέσσερις φωτεινές κόκκινες καρέκλες και μία άνετη αίθουσα αναμονής στο πίσω μέρος, αποτελεί ένα κλασικό, αυστηρό μπαρμπέρικο για άντρες. 

Τη δουλειά ο κ. Παπαλυμπέρης την αγάπησε πολύ και έδωσε μεγαλύτερο βάρος στην εξυπηρέτηση των πελατών. «Σήμερα έχω στην ιδιοκτησία μου συνολικά τέσσερα κουρεία στη Βοστώνη, και πάνε όλα καλά γιατί αυτό που με ενδιαφέρει πρωτίστως είναι να φεύγουν οι πελάτες μου ευχαριστημένοι από το σέρβις». Από τα ψαλίδια του έχουν περάσει κορυφαίοι πολιτικοί παράγοντες και καθηγητές πανεπιστημίων, με διασημότερο όλων τον σημερινό πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα. 

«Τον πρόεδρο τον κούρευα από το 1989 μέχρι το 1991, για όσο διάστημα ήταν στη Νομική, και είναι αλήθεια πως ήταν από τους καλύτερους φοιτητές και αρκετά αγαπητός στην κοινότητα, όμως κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι κάποια στιγμή θα έφτανε στο ανώτατο αξίωμα. Δεν μου είχε περάσει ποτέ από το μυαλό κάτι τέτοιο». 

Τακτικός πελάτης του ήταν και παραμένει για περισσότερα από είκοσι χρόνια ο Μιχάλης Δουκάκης, που διεκδίκησε τον θώκο του πλανητάρχη. Επίσης, ο κορυφαίος Κινέζος μουσικός Γιο Γιο Μα, ο γνωστός Αμερικανός δημοσιογράφος Κεν Μπόρι, αλλά και διακεκριμένοι Ελληνες πολιτικοί που κάθισαν στα νιάτα τους στα θρανία του Harvard.

«Εχω κουρέψει τον Γιώργο Παπανδρέου, τον Κώστα Καραμανλή, τον γιο του Μητσοτάκη, τον Κυριάκο, και τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Αυτός που μου ξέφυγε είναι ο Σαμαράς, δεν ήρθε ποτέ να τον κουρέψω» λέει γελώντας ο 76χρονος Γιώργος Παπαλυμπέρης, που ακόμα και σήμερα τα χέρια του δεν τρέμουν καθόλου και συνεχίζει ακάθεκτος την εργασία: «Οχι, δεν θέλω να βγω στη σύνταξη. Οσο ζω θα κουρεύω. Η δουλειά μού δίνει ζωή. Ακούω κάποιους άλλους που μόλις πατήσουν τα εξήντα θέλουν να βγουν στη σύνταξη, και τρελαίνομαι». 

Αν νομίζετε ότι οι τιμές στο κουρείο των διασημοτήτων είναι τσουχτερές, πλανάστε πλάνην οικτρά. Με δεκαπέντε δολάρια ο μπαρμπέρης του Harvard θα σας κάνει ένα μαλλί… άλλο πράγμα! Αλλωστε, δεν είναι τυχαίο ότι το κουρείο του Παπαλυμπέρη ήταν στα δέκα καλύτερα barber shops σε ολόκληρη την Αμερική το 2010, ανάμεσα σε 47.426 κουρεία. 

Τιμητική διάκριση για τις άριστες υπηρεσίες

Δεν είναι τυχαίο ότι -όπως λέει ο κ. Παπαλυμπέρης- το 40% των φοιτητών του Harvard εμπιστεύεται την κόμη του στα χέρια του George. «Πέρσι μας βραβεύσανε με μία από τις μεγαλύτερες τιμητικές διακρίσεις στις ΗΠΑ, ενώ για πολλά χρόνια βγαίναμε το καλύτερο κουρείο σε όλη τη Βοστώνη, γιατί δίνουμε μεγάλη έμφαση στον τρόπο συμπεριφοράς απέναντι στον πελάτη, τον κάνουμε να νιώθει οικειότητα με τον χώρο και με το προσωπικό» λέει ο 76χρονος κουρέας και συμπληρώνει πως σε κάθε κουβέντα που κάνει με τους πελάτες του δεν ξεχνάει να πει και κάτι για την πατρίδα μας. «Στην Ελλάδα έρχομαι πολύ συχνά για διακοπές, αλλά με στενοχωρεί η κατάσταση την οποία βιώνει η πατρίδα μας με την οικονομική ύφεση. 

Ομως στους ξένους με τους οποίους μιλάω δεν λέω τίποτα αρνητικό. Προσπαθώ να τους πείσω ότι δεν είμαστε οι Ελληνες όπως μας παρουσιάζουν και ότι το πρόβλημα είναι συγκυριακό» λέει ο κ. Παπαλυμπέρης και συμπληρώνει ότι κάθε μέρα παρακολουθεί τα τεκταινόμενα από τις εφημερίδες: «Από την άλλη μεριά, με ρωτάνε συνέχεια όλοι τι πρόκειται να γίνει, αν θα πτωχεύσουμε. Τους λέω ότι η Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει, ότι έχουμε περάσει και χειρότερες εποχές και επιβιώσαμε. Πάντως, να ξέρετε ότι η διανόηση των ΗΠΑ δεν έχει κακή γνώμη για εμάς τους Ελληνες».  

πηγή http://www.espressonews.gr/περιεχόμενο/58766/ο-ελληνας-κουρέας-του-harvard

 

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία περιήγησης. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα τη χρήση των cookies.