Συλλογή Χωριού

Ο καιρός

Online Χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 53 guests και κανένα μέλος

Δελτίο Τύπου
Πολιτιστικού Συλλόγου Λογκανίκου

Την Κυριακή 5 Αυγούστου 2018 στο Δημοτικό Σχολείο Λογκανίκου του Δήμου Σπάρτης εγκαινιάστηκε η έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Γιαννακάκη,
με θέμα:
«Λακωνίας τόπος: Μνημεία, Άνθρωποι, Τοπία - Ο Λογκανίκος και οι κοινότητες του βόρειου Ταϋγέτου. Τα αρχαία και βυζαντινά μνημεία της Λακεδαίμονος».

Διοργανωτές ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λογκανίκου και η Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας. Η έκθεση θα διαρκέσει έως την Παρασκευή 10 Αυγούστου 2018, με πιθανότητα να συνεχιστεί για λίγες ακόμα ημέρες και συγκεκριμένα στις 13, 14, 17 και 18 Αυγούστου. Την έκθεση χαιρέτησαν ο βουλευτής Λακωνίας κ. Σταύρος Αρραχωβίτης, ο Αντιδήμαρχος Σπάρτης κ. Βασίλειος Σκρουμπέλος και η Αντιπεριφερειάρχης κα. Αδαμαντία Τζανετέα, η οποία και ανακοίνωσε σημαντικά έργα για την περιοχή του Βόρειου Ταϋγέτου και κυρίως για την πρόθεση της Περιφέρειας Πελοποννήσου για την ένταξη σε έργο ΕΣΠΑ (2019-2020) της μελέτης ανάδειξης, προστασίας και συντήρησης του Βυζαντινού ναού του Αγίου Γεωργίου Λογκανίκου.

Το έργο του ζωγράφου παρουσίασαν η Ιστορικός Τέχνης κ. Γεωργία Κακούρου Χρόνη και ο αρχαιολόγος κ. Λεωνίδας Σουχλέρης. Επίσης για τα ζωγραφικά έργα του Γ. Γιαννακάκη που αφορούν το αρχαίο θέατρο και το Κυκλοτερές Οικοδόμημα της Ακρόπολης της αρχαίας Σπάρτης μίλησε ο Αρχιτέκτων Μηχανικός, μελετητής της εγκεκριμένης μελέτης για την αποκατάσταση του αρχαίου θεάτρου της Σπάρτη κ. Γουλιέλμος Σ. Ορεστίδης.

Η ιστορικός τέχνης κ. Γ. Κακούρου – Χρόνη τόνισε την ιδιαιτερότητα της εικονογραφίας του ζωγράφου. Ένας ζωγράφος, ο οποίος σπουδάζει την ζωγραφική, την σπουδάζει εδώ και σαράντα χρόνια, όσα και τα χρόνια που ζωγραφίζει, με την μελέτη και την διαρκή άσκηση. Στο έργο του ζωγράφου αποτυπώνεται η καθημερινή ζωή στις κοινότητες του Βόρειου Ταϋγέτου και ιδιαίτερα στην γενέτειρα του στον Λογκανίκο Λακωνίας. Ο ζωγράφος αποτυπώνει την Ελλάδα που αναπολούμε, που έσβησε η μετανάστευση, η μετακίνηση του πληθυσμού στο άστυ, η ερήμωση του χωριού και η εγκατάλειψη της έως τότε καλλιεργήσιμης γης. Αλλά και τα άψυχα τιμώνται με τον ίδιο σεβασμό από τον χρωστήρα του ζωγράφου• δέντρα, θάμνοι, λουλούδια, κτίσματα, βράχοι και βουνά. Η ιδιότυπη αυτή χαρτογράφηση στηρίζεται στην προσωπική του έρευνα και σε σπάνιο φωτογραφικό υλικό. Στόχος του να καταστήσει «ευδύναμο» και «κρατεό» τον λογισμό και να αποπέμψει τη λήθη.

Όλος αυτός ο μνημειακός κόσμος του ζωγράφου, τοποθετείται μέσα σε ένα φως που μοιάζει μεταφυσικό. Μορφές που φωτίζονται ακόμη και στη σκιά, ακόμη και στα νυχτερινά του έργα, καλοβαλμένες με ευπρεπή εμφάνιση που αντιφεγγίζει τον εσωτερικό τους κόσμο, τον οποίο ο ζωγράφος επιχειρεί να αναδείξει. Τον χρωστήρα του κινεί η αγάπη στον τόπο και τους ανθρώπους του και αυτή την αγάπη του μάς καλεί να την μοιραστούμε μαζί του.
Ο αρχιτέκτονας κ. Γ. Ορεστίδης και μελετητής του αρχαίου θεάτρου της Σπάρτης αποκάλυψε ότι ο ζωγραφικός πίνακας με την απεικόνιση του αρχαίου θεάτρου, αποτελεί την πιστότερη ίσως αναπαράσταση της εικόνας του ρωμαϊκού θεάτρου, η οποία συμφωνεί απόλυτα και με την δική του πρόταση αποκατάστασης.

Ο αρχαιολόγος κ. Λεωνίδας Σουχλέρης, μίλησε συνολικά για το έργο του ζωγράφου, κάνοντας λόγο και για την απεικόνιση της καθημερινής ζωής στις κοινότητες του βόρειου Ταϋγέτου αλλά κυρίως για τις αφορμές, την έμπνευση και τις επιρροές του ζωγράφου για τα έργα στα οποία αποδίδει τα βυζαντινά μνημεία του Λογκανίκου, της Κοτίτσας και του Μυστρά, με ιδιαίτερη αναφορά στον βυζαντινό ναό του Αγίου Γεωργίου Λογκανίκου (1374-1375). Σημαντική ήταν η επισήμανση για το ενδιαφέρον του ζωγράφου και για την αφορμή και τους λόγους της ζωγραφικής απεικόνισης ή φανταστικής αναπαράστασης των αρχαίων μνημείων της Σπάρτης (Ακρόπολη Σπάρτης, θέατρο, Ιερό Ορθίας Αρτέμιδος, Κυκλοτερές Οικοδόμημα, Ιερό Αμυκλαίου Απόλλωνα), όπου σημαντικό ρόλο διαδραμάτισε η ανάδειξη των μνημείων αυτών από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Λακωνίας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου, την χρονική περίοδο 2006-2015, όπου για πρώτη η Ακρόπολη της Σπάρτης αποτελεί πλέον οργανωμένο και επισκέψιμο αρχαιολογικό χώρο στον Δήμο Σπάρτης.
Η παρουσίαση του έργου του ζωγράφου ολοκληρώθηκε με τον ευχαριστήριο λόγο του κ. Γ. Γιαννακάκη ο οποίος ευχαρίστησε, τα μέλη και το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Λογκανίκου που πρότειναν την παρουσίαση της ζωγραφικής έκθεσης στο Δημοτικό Σχολείο Λογκανίκου καθώς επίσης και την Σχολική Επιτροπή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Σπάρτης, την Περιφέρεια Πελοποννήσου αλλά και όσους εθελοντές βοήθησαν στην οργάνωση της έκθεσης.

Την σημαντική αυτή πολιτιστική εκδήλωση του Πολιτιστικού Συλλόγου Λογκανίκου, τίμησαν με την παρουσία τους, ο βουλευτής Λακωνίας κ. Σταύρος Αρραχωβίτης, η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Αδ. Τζανετέα, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σπάρτης κ. Σπύρος Μοιράγιας, ο Αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Πελλάνας κ. Βασίλειος Σκρουμπέλος και ο Αντιδήμαρχος κ. Παναγιώτης Αργυρόπουλος, οι δημοτικοί σύμβουλοι Ευάγγελος Νικολακάκης και Γεώργιος Βλάχος, ο εφημέριος κ. Ανδρέας Κωστόπουλος, το Τοπικό Συμβούλιο Λογκανίκου, ο πρώην Δήμαρχος Πελλάνας κ. Δημήτριος Γομάτος, ο στρατηγός ε.α. κ. Χρήστος Μουστάκης, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Αγόριανης κ. Δημήτριος Καφετζής και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλιών του Αθλητικού Συλλόγου Λογκανίκου και των Πολιτιστικών Συλλόγων Αγόριανης, Γεωργιτσίου, Καστανιάς και Βεργαδαίικων. Η προσέλευση του κόσμου ήταν εντυπωσιακή καθώς ξεπέρασε τα τριακόσια άτομα, γεγονός που δηλώνει το ενδιαφέρον και την αγάπη για την ιστορία του τόπου αλλά και την αγωνία για την προστασία και την ανάδειξη του μνημειακού πλούτου της Σπάρτης και της περιοχής της βόρειας Λακεδαίμονας.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πολιτιστικού Συλλόγου Λογκανίκου εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες στην Αντιπεριφερειάρχη κ. Αδαμαντία Τζανετέα, στην Περιφερειακή Ενότητα Λακωνίας, στην Σχολική Επιτροπή της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Σπάρτης, στους ομιλητές της παρουσίασης του έργου του ζωγράφου, στην Τοπική Κοινότητα Λογκανίκου, τον Αθλητικό Σύλλογο Λογκανίκου, στα μέλη του Συλλόγου, αλλά και σ’ όλους εκείνους που βοήθησαν εθελοντικά στην άρτια οργάνωση της έκθεσης ζωγραφικής του κ. Γ. Γιαννακάκη, μια πολιτιστική πρόταση του Συλλόγου, που η αθρόα προσέλευση επισκεπτών, μέχρι και σήμερα, δικαιώνει την επιλογή μας να στηρίξουμε ένα τόσο σημαντικό πολιτιστικό δρώμενο. Τέλος θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στις εταιρείες «Αφοι Παναγιωτόπουλοι ΑΕΒΕ» και “ALEA-LACONICA”, στον Δ/ντη του Δημοτικού Σχολείου Λογκανίκου κ. Πολυζώη Μπουζιάνη. Τέλος ένα θερμό ευχαριστώ στο κόσμο που παρακολούθησε τις ομιλίες της παρουσίασης για την συνεργασία τους, και την συμπαράσταση τους, αλλά και την συνεχή παρουσία του καθ’ όλη την διάρκεια της έκθεσης, η οποία πιθανότατα θα παραταθεί για μερικές ημέρες ακόμα και συγκεκριμένα στις 13, 14/8 και 17 και 18/8/2018.

Ο Πρόεδρος  του Πολιτιστικού Συλλόγου Λογκανίκου

Νίκος Ανεμοδουριώτης

 

 

 

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία περιήγησης. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα τη χρήση των cookies.