Συλλογή Χωριού

Ο καιρός

Online Χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 186 guests και κανένα μέλος

Παλιότερα πολλά ήταν τα μονοπάτια, που οδηγούσαν προς τα ψηλότερα σημεία του Ταΰγετου, σήμερα όμως λόγω της μη χρησιμοποίησής των έχουν εκλείψει τα περισσότερα, από τη θαμνώδη βλάστηση, που αναπτύχθηκε σ’ αυτά. Παρόλα αυτά το πυκνό δίκτυο των δασικών δρόμων, που διασχίζει όλο το βουνό, φέρνει τον επισκέπτη κοντά σε ρέματα, βουνοκορφές, πυκνά ελατοδάση , με γάργαρες πηγές και με εξαιρετική ομορφιά, διαμορφωμένους χώρους αναψυχής κ.ά.

Για τις διαδρομές πεζοπορίας και ορειβασίας, που σας προτείνουμε χρειάζονται μόνο δύο πράγματα: Διάθεση και προσοχή. Και πάνω απ’ όλα οργάνωση.

Κατάβαση στο σπήλαιο του Περιστεριά

Κατάβαση στο σπήλαιο του Περιστεριά

Διαδρομές πεζοπορίας και ορειβασίας:

1) Λογκανίκος – Βυζαντινό κάστρο
Ένα πλακόστρωτο οριοθετημένο μονοπάτι ξεκινά ΒΔ λίγο ψηλότερα από το δημόσιο δρόμο για να μας οδηγήσει σχετικά γρήγορα και εύκολα σε δύο θρησκευτικά μνημεία του Λογκανίκου: τους βυζαντινούς ιερούς ναούς του Αγίου Δημητρίου και της Γέννησης της Θεοτόκου. Η ανάβαση προς το βυζαντινό κάστρο συνεχίζεται με ιδιαίτερη όμως δυσκολία, αφού απαιτείται το πέρασμα μέσα από το δάσος, από δύσβατο μονοπάτι, που ξεκινά από την εκκλησία της Παναγίας για να καταλήξει στην κορυφή του κάστρου. Από το σημείο αυτό ο επισκέπτης βλέπει σε τέλεια πανοραμική κάτοψη: τα απέναντι χωριά της Αρκαδίας, τις πηγές του Ευρώτα, το λόφο του Χελμού και τις απέναντι κορυφές του Πάρνωνα .Στο μέλλον, υπάρχει η σκέψη να ολοκληρωθεί το έργο του εξωραϊσμού του μονοπατιού, μέχρι την κορυφή του κάστρου. Διάρκεια πορείας: 35 λεπτά

2) Λογκανίκος - Αγιο-Λιας - ιερός ναός Ζωοδόχου Πηγής Κοτίτσας.
Από το Λογκανίκο προχωρώντας νοτιοδυτικά, μέσω του δασικού δρόμου που πηγαίνει προς το βουνό, δεν αργούμε να φτάσουμε στο Κοτρόνι. Συνεχίζοντας, μετά από λίγα λεπτά, φτάνουμε στη διασταύρωση και πάμε αριστερά προς τον Αγιο-Λια Κοτίτσας. Φτάνουμε μετά από 5 λεπτά στον ιερό ναό της Ζωοδόχου Πηγής. Η περιοχή είναι μιας εκπληκτικής ομορφιάς τοποθεσία και αποζημιώνει με το παραπάνω τον επισκέπτη. Ειδυλλιακή η εικόνα της περιοχής γεμάτη με τις ωραιότερες ομορφιές της φύσης. Διάρκεια πορείας: 25 λεπτά.

3) Λογκανίκος – Aγιο-Σπυρίδωνας - Μέγα πηγάδι - Μπαρμπάραινα
Στη συνέχεια της προηγούμενης διαδρομής από τη διασταύρωση προς τον Αγιο-Λια Κοτίτσας, παίρνουμε το δρόμο δεξιά και ανεβαίνοντας φτάνουμε στη θέση Μέγα πηγάδι. Εκπληκτικό το πλάνο με την πέτρινη βρύση στις ρίζες των υπεραιωνόβιων τριαντάμετρων ελάτων, που χάνονται στον ουρανό. Παγωμένο και χωνευτικό το νερό της πηγής ξεδιψά κάθε διψασμένο πεζοπόρο. Πεζοπορώντας συνέχεια φτάνουμε σε διασταύρωση του δρόμου και πάμε αριστερά κατηφορίζοντας για να φτάσουμε στην Μπαρμπάραινα.Διάρκεια πορείας: 60 λεπτά.

4)Λογκανίκος - Μέγα πηγάδι - Τιμώρι
Με γνωστή τη διαδρομή μέχρι τη διασταύρωση προς Μπαρμπάραινα θα συνεχίσουμε έως την επόμενη διασταύρωση και θα πάμε προς Τιμώρι δεξιά. Σε λίγο βρισκόμαστε ακριβώς κάτω από το επιβλητικό Τιμώρι. Το σκληρό ανάγλυφο ξεπετάγεται κατακόρυφο και στιβαρό μπροστά μας και ένα δέος μας υποβάλλει. Από το βόρειο μέρος κοντά στη σάρα του Αϊβαλή ξεκινάμε το απότομο και δύσκολο ανέβασμα προς τις κορφές του Τιμωριού. Αναμενόμενα η ανάβαση ζητά αν μη τι άλλο την ήρεμη και προσεχτική προσπάθειά μας. Φτάνουμε στο ψηλότερο σημείο της διαδρομής με υψόμετρο 1.300 μ. . Από το σημείο αυτό το βλέμμα του επισκέπτη πλανιέται και αγναντεύει όλο τον ορίζοντα σε γωνία 180 μοιρών. Ξεκινώντας από τα δυτικά, έχει θέα όλη την περιοχή του κάμπου της Μεγαλόπολης μέχρι το ύψωμα της Τσεμπερούς, ανατολικά όλη την οροσειρά του Πάρνωνα και νότια το βλέμμα καταλήγει ως την πόλη της Σπάρτης κι ακόμη παραπέρα. Διάρκεια πορείας: 1 ώρα και 20 λεπτά.

5)Λογκανίκος - Μέγα πηγάδι - Αέρας
Μια ακόμη διαδρομή από το Λογκανίκο δια μέσου του Μέγα πηγαδιού είναι και αυτή προς την κορυφή Αέρας ακριβώς πάνω από το χωριό. Από το Μέγα πηγάδι προχωρούμε δεξιά και δύο χιλιόμετρα μετά ξεπροβάλλει ένα εκπληκτικό πλατό-μπαλκόνι με μία απίθανη θέα στο χωριό. Από το σημείο αυτό ο επισκέπτης απολαμβάνει την πανοραμική θέα του Λογκανίκου και της ευρύτερης περιοχής: των παραδοσιακών αλλά και των ανακαινισμένων σπιτιών του χωριού, του πράσινου που το περιβάλλει, του λογκανικιώτικου κάμπου με τον Ευρώτα να τον διασχίζει. Διάρκεια πορείας: 60 λεπτά.

6)Λογκανίκος - Μέγα πηγάδι - Τιμώρι - Στενό - Αλώνια του Μάη - Λίμνα - Ρεκίτσα
Ακολουθώντας τον ίδιο δρόμο μέχρι το Τιμώρι συνεχίζουμε προς το Στενό, ένα πέρασμα στενό όπως μαρτυρεί και το όνομά του, ανάμεσα στις ψηλές κορφές. Περνώντας το, νιώθουμε παγωμένη την ανάσα του Ταΰγετου. Σάρες, σχιστολιθικά τα πετρώματα και η θρυμματισμένη πέτρα να βρίσκεται παντού. Αριστερά επάνω σου, δεξιά κάτω στο γκρεμό και βέβαια πάνω στο δρόμο. Αντίπερα στα Ρόγκια του Κόνταρη, οι ασύλληπτες σε φαντασία και τόλμη πεζούλες, που η δίψα για ζωή των ανθρώπων σμίλεψε σε άγονες πλαγιές των 70 μοιρών. Στη συνέχεια μετά από μερικούς ελιγμούς ο δρόμος μας οδηγεί στα Αλώνια του Μάη. Ένα μικρό οροπέδιο ξανοίγεται μπροστά μας σα σπάνιο κάδρο για τους ρομαντικούς περιηγητές. Λίγα μέτρα πιο πάνω και φτάνουμε σε ένα ακόμη οροπέδιο, μεγαλύτερο από το προηγούμενο, τη Λίμνα. Ακολουθώντας το δρόμο στη διασταύρωση αριστερά μετά από μισή ώρα περίπου φτάνουμε στην ιστορική Μονή Ρεκίτσας (υψόμετρο 1.100 μέτρα). Η τοποθεσία μαγευτική, ηρεμεί και σαγηνεύει τον επισκέπτη. Το καθολικό της μονής καλοσυντηρημένο, είναι αφιερωμένο στον Άγιο Γεώργιο. Διάρκεια πορείας: 1 ώρα και 50 λεπτά.

7)Λογκανίκος - Καλάμι - Κουτούνι - Βαθιά λάκα - Ρεκίτσα - Λίμνα - Κρεβάτια - Πέρα Λογκανίκος

Δεν θα έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα των τοποθεσιών του βουνού γύρω από το Λογκανίκο, αν δεν πραγματοποιήσουμε τη θαυμάσια αυτή διαδρομή . Με ορμητήριο και πάλι το Λογκανίκο μπορούμε να κάνουμε το γύρο του βουνού πάνω από το χωριό, στη μεγαλύτερη διαδρομή, απ’ όλες όσες αναφέραμε πιο πάνω. Ανηφορίζουμε σε ρότα δυτική παίρνοντας το δρόμο αριστερά στη δεύτερη διασταύρωση μετά το Μέγα πηγάδι. Άνετος ο χωματόδρομος, φαρδύς και στρωτός μας βγάζει μετά από λίγα λεπτά στη θέση Καλάμι. Καθώς ελισσόμαστε στο φιδίσιο δρόμο, η διαδρομή, χάρμα ιδέσθαι, κάτω από ευθύκορμα έλατα, δίπλα από νερά τρεχούμενα μέσα σε ρέματα, δίνει την ευκαιρία για ένα ζωντανό σεμινάριο φυτολογίας και γεωλογίας, αφού δεκάδες παραστάσεις αναδεικνύουν την πλούσια βλάστηση και τη δύναμη της φύσης. Έλατα και πεύκα αμφίπλευροι αντίπαλοι στη σκακιέρα της φύσης βάζουν τη δική τους πινελιά ενώ ο ήχος του καθαρού αέρα συμπληρώνει την αρμονία της φύσης. Στην επόμενη διασταύρωση παίρνουμε το δρόμο δεξιά που βγάζει στη θέση Κουτούνι. (Αριστερά ο δρόμος κατευθύνεται προς το Γεωργιτσιάνικο βουνό.) Η τοποθεσία μαγευτική, με φυσική ομορφιά και μεγαλοπρέπεια, καλωσορίζει τον επισκέπτη . Εδώ μπορεί να κάνει ένα μικρό διάλειμμα στην πορεία του, για να ξεκουραστεί και να δροσιστεί στην κρύα πηγή, που υπάρχει εκεί. Επίσης μπορεί να κάνει και ένα μικρό προσκύνημα στο ανακαινισμένο εκκλησάκι της Αναλήψεως. Από το Κουτούνι η πεζοπορία συνεχίζεται μέσα στο δάσος σε μονοπάτι παλιό, αλλά πρόσφατα καλοσημαδεμένο, με μπλε σημάδια, από τον Ορειβατικό Σύλλογο Σπάρτης. Ο ρυθμός αργός σε αυτή τη διείσδυση, ανάμεσα στα ελατόφυτα βουνά αλλά και τις εγκαταλελειμένες αναβαθμίδες . Σε μισή ώρα περίπου φτάνουμε στη Βαθιά Λάκα. Ένα μικρό οροπέδιο, κλειστό γύρω-γύρω από βουνοκορφές, που παλαιότερα ήταν σημαντικότατο για τις καλλιέργειες που έκαναν οι άνθρωποι εδώ. Από τη Βαθιά Λάκα προχωρώντας βορειοδυτικά μέσα σε μονοπάτι για λίγο διάστημα, θα συναντήσουμε το δασικό δρόμο που θα μας οδηγήσει στη Μονή Ρεκίτσας. Από τη Ρεκίτσα παίρνουμε και πάλι τον ίδιο δασικό δρόμο που θα μας φέρει στη Λίμνα. Από εκεί θα συνεχίσουμε βόρεια για να φτάσουμε στη θέση Κρεβάτια και από εκεί θα κατηφορίσουμε για να κατέβουμε στα βόρεια του χωριού, τον πέρα Λογκανίκο (Κάναβα). Διάρκεια πορείας: 3 ώρες και 30 λεπτά.

Ορειβατικό Ποδήλατο :

Για αυτούς που προτιμούν να πραγματοποιήσουν τις περιηγήσεις τους με ποδήλατο βουνού , οι χωματόδρομοι του Λογκανίκου προσφέρουν ιδανικές συνθήκες off road, δίνοντάς τους την ευκαιρία να εξερευνήσουν άγνωστες γραφικές διαδρομές της περιοχής .

Κατάβαση από Λογκανίκο, Καμαρίτσα, Κάμπος, Χελμός, Κοιλάδα του μεσημεριού, Ευρώτας

Εξερεύνηση Σπηλαίων :

Εκτός από το σπήλαιο "ΤΟΥ ΡΗΓΑ ΤΟΥ ΦΕΡΑΙΟΥ", που βρίσκεται στην πλαγιά του βουνού πάνω από το χωριό, υπάρχουν πολλά ακόμα αξιόλογα σπήλαια, που θα μπορούσαν ν` αποτελέσουν αντικείμενο ενδιαφέροντος των σπηλαιολόγων όπως το σπήλαιο του περίφημο Περιστεριά.

Αναρρίχηση :

Ο παράδεισος δεν είναι απρόσιτος στα βουνά του Λογκανίκου. Απλώς για να τον απολαύσεις πανοραμικά πρέπει να αναρριχηθείς στις θέσεις κλειδιά του. Και τέτοιες θέσεις υπάρχουν πολλές για τους λάτρεις της αναρρίχησης, που βρίσκουν την πρόκληση στα βράχια και την απόλαυση στο να δαμάζουν την αγριότητά τους. Ελάτε να αναρριχηθούμε λοιπόν στα βράχια του Λογκανίκου.

Αναρρίχηση στον βράχο του κουφόγκρεμου

Αναρρίχηση στον βράχο του κουφόγκρεμου

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία περιήγησης. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα τη χρήση των cookies.