Συλλογή Χωριού

Ο καιρός

Online Χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 63 guests και κανένα μέλος

Δελτίο Τύπου Πολιτιστικού Συλλόγου Λογκανίκου

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λογκανίκου σας προσκαλεί την Δευτέρα 24 Δεκεμβρίου 2018, στις 7:30 μμ. στα γραφεία του Συλλόγου, στην πλατεία της κοινότητας Λογκανίκου, στην έκθεση χριστουγεννιάτικων ενθυμημάτων, και κυρίως για ένα χριστουγεννιάτικο κέρασμα και μουσικές εκπλήξεις στην εκδήλωση

«Προσμένοντας τα Χριστούγεννα στον Λογκανίκο και τον Βόρειο Ταΰγετο».

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα τηρηθεί το έθιμο των χοιροσφαγίων και θα προσφερθούν εδέσματα με βάση το χοιρινό, ένα έθιμο το οποίο συνδέεται με την έναρξη του Δωδεκαήμερου της Χριστιανικής μας Παράδοσης.
Τα χοιροσφάγια συνδέονται με την οικογενειακή και αγροτική οικονομία των περιοχών του Ταϋγέτου αλλά και την αλληλεγγύη των κατοίκων των ορεινών χωριών.
Στον παραδοσιακό πολιτισμό οι εκδηλώσεις της λαϊκής λατρείας είναι ενσωματωμένες στην αγροτική οικονομία. Η εκτροφή του χοίρου εξασφάλιζε στην οικογένεια κρέας και λίπος για ολόκληρη τη χρονιά. Δεν ήταν δύσκολο, στα χωριά να διατηρούν από έναν χοίρο σε κάθε σπίτι καθώς ασχολούνταν με τη γεωργία και την κτηνοτροφία και είχαν να τον ταΐσουν με τα αγροτικά και κτηνοτροφικά υπολείμματα και τα κατάλοιπα των τροφών. Για τη σφαγή ακολουθούνταν ιδιαίτερη εθιμοτυπία. Σχηματίζονταν παρέες στα σπίτια και δοκίμαζαν τους χοιρινούς μεζέδες και παρασκεύαζαν τα λουκάνικα και το παστό. Τα οικογενειακά γλέντια κρατούσαν όλο το δωδεκαήμερο (25/12-6/1) και ήταν ένα διάλειμμα στη σκληρή ζωή των ανθρώπων της υπαίθρου και μάλιστα τον χειμώνα. Χαρακτήρα αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπο είχε η συνήθεια να στέλνουν καλάθια με δώρα, κυρίως φαγώσιμα στα φτωχότερα μέλη της κοινότητας.

Ο Πρόεδρος
του Πολιτιστικού Συλλόγου Λογκανίκου

Νικόλαος Ανεμοδουριώτης

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία περιήγησης. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα τη χρήση των cookies.