Συλλογή ΑΕΛ

Ο καιρός

Online Χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 40 guests και κανένα μέλος

Η 28η Μαρτίου 1984 αναφέρεται ως η ακριβής ημερομηνία ίδρυσης της Α.Ε.Λ., καθώς τότε, μετά από ένα μπαράζ συσκέψεων και συζητήσεων αποφασίστηκε η ίδρυση του Αθλητικού Συλλόγου.

Ο σπόρος της ιδέας για την ίδρυση ενός αθλητικού Συλλόγου, γρήγορα προχώρησε στην πράξη. Η Αθλητική Ένωση Λογκανίκου ήταν πλέον μια πραγματικότητα, σχεδιασμένη πάνω στο φόντο της παλιάς Α.Ε.Λ, στις αποχρώσεις του κόκκινου και του λευκού. Η επίτευξη του ανώτατου στόχου ήταν χωρίς καμιά αμφιβολία η πραγματοποίηση ενός ονείρου που έγινε αληθινό .

Τυπικά, η δημιουργία του καταστατικού λίγο αργότερα, την 28η Αυγούστου και η έγκρισή του με την υπ' αριθμ. 239/1984 απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Σπάρτης στις 9 Οκτωβρίου, έδωσαν στην Α.Ε.Λ. την υπόσταση, την οποία ποτέ μέχρι τότε δεν είχε.

Έτσι με όραμα δημιουργίας ενός πρότυπου Αθλητικού και Πολιτιστικού Συλλόγου η Α.Ε.Λ., έκανε τα πρώτα της βήματα. Ανδρώθηκε με την αγάπη και την αφοσίωση όλου του χωριού και των απανταχού Λογκανικιωτών και έγινε ο καλύτερος πρεσβευτής του, δικαιώνοντας τους εμπνευστές, τους πρωτεργάτες και τους υποστηρικτές της.

Ανατρέχοντας πίσω στα παλιά μαθαίνουμε πως, για πρώτη φορά το 1950 κάποιοι προοδευτικοί νέοι συστήνουν μια παρέα και ασχολούνται με το ποδόσφαιρο. Γήπεδο δεν υπάρχει και οι αλάνες είναι περιορισμένου χώρου, γι` αυτό και οι ομάδες ήταν 9μελείς.

Αθλητική Ένωση Λογκανίκου - 1950 Η πρώτη εμφάνιση

Στη φωτογραφία διακρίνονται: Ο Μουράτης, ο Μπέμπης, ο Τσολακίδης, το Θηρίο και τα άλλα παιδιά της Α.Ε.Λ., στο γήπεδο της Π.Ο.Α. (Αγόριανη).

Η ομάδα ξεκινάει κιτρινόμαυρη και στη συνέχεια το (1954) τα χρώματά της γίνονται κόκκινο και λευκό, χάριν της προσφοράς του πρόωρα χαμένου θρύλου του αμερικάνικου Φουτ-μπολ, Χάρη Αγγάνη.


Το 1984, λοιπόν, ύστερα από χρόνια μαρασμού μιας και δεν υπήρχε το γήπεδο, ιδρύεται και αναγνωρίζεται επίσημα το ερασιτεχνικό σωματείο με την ονομασία «Α.Ε.ΛΟΓΚΑΝΙΚΟΥ», με δικαίωμα συμμετοχής στα τοπικά πρωταθλήματα της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Λακωνίας.

Αναμνηστική φωτογραφία στο γήπεδο Γεωργιτσίου μετά την ίδρυση της ΑΕΛ

Αναμνηστική φωτογραφία στο γήπεδο Γεωργιτσίου μετά την ίδρυση της ΑΕΛ

Όλα λοιπόν ήταν έτοιμα για την εκκίνηση, υπό τη διοικητική σκέπη ενός 5μελούς Διοικητικού Συμβουλίου, το οποίο απαρτίζονταν από τους:

1 Μακρυγιάνη Ιωάννη Πρόεδρο
2 Λουριδά Γεώργιο Αντιπρόεδρο
3 Πανταζόπουλο Αθανάσιο Γραμματέα
4 Γιαννακάκη Κων/νο Ταμία
5 Μάρκο Γεώργιο Έφορο Αθλητισμού


Την 31η Αυγούστου του 1987 συμπληρώνεται και αποστέλλεται στην Ε.Π.Ο. ο Πίνακας αθλουμένων μελών , με μόλις 15 ονόματα ποδοσφαιριστών. Για την ιστορία τα αναφέρουμε και είναι τα παρακάτω:

Α/Α ΕΠΩΝΥΜΟ ΟΝΟΜΑ ΠΑΤΡΩΝΥΜΟ
1 Αρβανίτης Κων/νος Νικόλαος
2 Βέργαδος Ηλίας Σωτήριος
3 Γομάτος Παναγιώτης Ηλίας
4 Δημάκης Ηλίας Δημήτριος
5 Μουστάκης Κων/νος Ιωάννης
6 Μπουζιάνης Νικόλαος Γεώργιος
7 Νικολούλιας Γεώργιος Νικόλαος
5 Παναγιωτόπουλος Γεώργιος Γεώργιος
6 Παναγιωτόπουλος Νικόλαος Ηλίας
10 Παναγιωτόπουλος Σταύρος Χρήστος
11 Πανταζόπουλος Αθανάσιος Πανταζής
12 Παπαναστασίου Ιωάννης Ευθύμιος
13 Φατούρος Γεώργιος Δημήτριος
14 Φράγκος Σπυρίδων Δημήτριος
15 Χαντζής Ηλίας Γεώργιο


Την 13η Σεπτεμβρίου 1987 καταγράφεται η πρώτη επίσημη αγωνιστική εμφάνιση, της Α.Ε.Λ. με αντίπαλη ομάδα την «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΘΕΟΛΟΓΟΥ» στο γήπεδο Κλαδά , για το τοπικό Πρωτάθλημα Κυπέλλου Λακωνίας. Ακολουθεί η συμμετοχή στο τοπικό πρωτάθλημα Γ΄ Κατηγορίας Λακωνίας, την Άνοιξη του 1988, για την περίοδο 1987-88, με πρώτη συνάντηση στο γήπεδο Καστορείου και αντίπαλη ομάδα αυτήν του «ΚΑΣΤΟΡΑ ΚΑΣΤΟΡΕΙΟΥ».

Η ΑΕΛ την αγωνιστική περίοδο 1987-88 με έδρα το γήπεδο Καστορείου

Η ΑΕΛ την αγωνιστική περίοδο 1987-88 με έδρα το γήπεδο Καστορείου

Το όνειρο, που τότε – για τον πολύ κόσμο – έφτανε ως εκεί, είχε γίνει πραγματικότητα. H αγωνιστική συμμετοχή της Α.Ε.Λ. στα τοπικά πρωταθλήματα ξεκίνησε με Πρόεδρο το Μάρκο Γεώργιο.

Η Α.Ε.Λ. ξεκινούσε τη περίοδο (1987 – 1988) στη Γ΄ Κατηγορία, με τον ενθουσιασμό της νεοφώτιστης, αλλά και σαφώς χωρίς το ικανό και έμπειρο έμψυχο υλικό. Το χτίσιμο της ομάδας βασίστηκε πάνω σε Λογκανικιώτες κυρίως παίκτες. Οι πιο έμπειροι : Μπουζιάνης Νικόλαος, Νικολούλιας Γεώργιος, Βέργαδος Πανάγος, Αντώνακας Νικόλαος και Πανταζόπουλος Αθανάσιος αποτέλεσαν τον κορμό, πάνω στον οποίο, όσο περνούσε ο χρόνος, άρχισαν να ξεπετάγονται τα …κλαριά που θ’ άνθιζαν στη συνέχεια .

Τα πρώτα χρόνια είναι δύσκολα. Τα αθλούμενα μέλη της ομάδας είναι λιγοστά, καθώς πολλοί νέοι του χωριού έχουν κάνει Ποδοσφαιρικό Δελτίο σε άλλα σωματεία και η μεταγραφή τους απαιτούσε χρόνο και είχε δυσκολίες στο να πραγματοποιηθεί. Το σωματείο είναι αναγκασμένο εκ των πραγμάτων, να δίνει τους εντός έδρας αγώνες του στο γήπεδο Καστορείου, πράγμα το οποίο θα συνεχιστεί για οχτώ ποδοσφαιρικές περιόδους.

Η ΑΕΛ το 1991

Παρ` όλα αυτά η συνολική πορεία της Α.Ε.Λ. στις οχτώ αυτές περιόδους με έδρα το Καστόρι, κρίνεται επιτυχημένη, δεδομένου ότι δεν είχε και το πλεονέκτημα της δύναμης, που προσδίδει η έδρα στη γηπεδούχο ομάδα.

Η συμμετοχή της Α.Ε.Λ. στα πρωταθλήματα συνεχίστηκε με Προέδρους τους : Μάρκο Γεώργιο για 2η θητεία, Μπουζιάνη Νικόλαο και Παναγιωτόπουλο Νικόλαο.

Ακολούθησε η ανάληψη της προεδρίας από τον Πανταζόπουλο Αθανάσιο (2 θητείες), τον Ιανουάριο του 1995 . Εκείνη η χρονιά έμελλε να αποτελέσει σταθμό για την Ιστορία της Α.Ε.Λ. καθώς η απόκτηση της πολυπόθητης έδρας ήταν πλέον γεγονός.

Αθλητική Ένωση Λογκανίκου - πρώτος αγώνας στο γήπεδό της

Επιτέλους η Α.Ε. ΛΟΓΚΑΝΙΚΟΥ θα αγωνιζόταν στο δικό της γήπεδο, μπροστά στο δικό της κοινό.

Οι μακροχρόνιες και επίμονες προσπάθειες όλων των μέχρι τότε Διοικήσεων του Συλλόγου και η άριστη συνεργασία με την Κοινότητα Λογκανίκου είχαν φέρει καρπούς. Ένα ακόμη όνειρο είχε γίνει πραγματικότητα.

Επρόκειτο αναμφισβήτητα για ένα γεγονός τεράστιας σημασίας για την ομάδα, αλλά και για όλο το χωριό. Η Α.Ε.Λ. είχε πλέον στέρεες βάσεις για να χτίσει το ποδοσφαιρικό της οικοδόμημα.

Η πετυχημένη πολιτική των προσεγμένων επιλογών λίγων έμπειρων και πολλών νεαρών ταλαντούχων παικτών συνεχίσθηκε και η Α.Ε.Λ. άρχισε σιγά – σιγά να χτίζει ένα λαμπρό μέλλον, πετυχαίνοντας συχνά αποτελέσματα που «φώναζαν» πως κάτι γίνεται στο Λογκανίκο, με λογική συνέπεια το ενδιαφέρον που εκδήλωναν οι άλλοι σύλλογοι για τα ταλέντα του. Με σταθερή διοίκηση και με νέα πρόσωπα στο ρόστερ της ομάδας, είχε δημιουργηθεί ένα υγιέστατο σύνολο παραγόντων και ποδοσφαιριστών, τους οποίους ένωνε το κοινό όραμα για τη δημιουργία μιας ομάδας πρότυπο. Όλα αυτά αποτέλεσαν εγγύηση για τα επόμενα χρόνια καθιέρωσης και καταξίωσης που ακολούθησαν…

Και να μην ξεχνιόμαστε… Εκείνη την περίοδο, το σωματείο μας διοργανώνει, αλλά και έχει συμμετοχή σε Τουρνουά Ποδοσφαίρου, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, για την καλύτερη προετοιμασία της ομάδας, με άριστα αποτελέσματα.

H ΑΕΛ νικήτρια τουρνουά στο γήπεδο Γεωργιτσίου

H ΑΕΛ νικήτρια τουρνουά στο γήπεδο Γεωργιτσίου


Η Α.Ε.Λ. την ποδοσφαιρική περίοδο 1998-1999, επί προεδρίας Παναγιωτόπουλου Παναγιώτη, καταφέρνει για πρώτη φορά στην ιστορία της να κάνει την υπέρβαση, τερματίζοντας στη 2η θέση του Πρωταθλήματος και κερδίζοντας έτσι την άνοδό της στη Β΄ Κατηγορία Λακωνίας.

Η Α.Ε.Λ. το 1999 στην Σκάλα Λακωνίας

Η ομάδα της Α.Ε.Λ. που κέρδισε για πρώτη φορά την άνοδο στη Β΄ Κατηγορία Λακωνίας. Εδώ στο γήπεδο της Σκάλας σε αγώνα κυπέλλου .

Βέβαια, η μεγάλη τομή γίνεται την περίοδο (1999-2000). Με διοικητική σταθερότητα και νέα φιλοσοφία, η ομάδα ενισχύεται με έμπειρους ξένους παίχτες, καθώς θα αγωνιζόταν στη Β΄ Κατηγορία.

Σπουδαίοι ποδοσφαιριστές όπως οι: Δήμας Νικόλαος, Παινέσης Χρήστος, Γκλέκας Θεόδωρος και Κοψαλής Δημήτριος, φόρεσαν τη φανέλα της Α.Ε.Λ..

Η ομάδα της ΑΕΛ που απέδωσε το καλύτερο ποδόσφαιρο στην ιστορία της.

Η ομάδα της ΑΕΛ που απέδωσε το καλύτερο ποδόσφαιρο στην ιστορία της.

Με άλλον αέρα πλέον η Α.Ε.Λ., ρίχνεται φιλόδοξη στις μάχες, αποφασισμένη να διακριθεί και να γράψει την καλύτερη αγωνιστική σελίδα της.
Πραγματικά η παρουσία των έμπειρων ξένων παιχτών και του ταλέντου των νιάτων του Λογκανίκου στον αγωνιστικό χώρο και η ανάληψη της τεχνικής ηγεσίας αρχικά από το Δημάκη Ηλία και στην πορεία από τον Πανταζόπουλο Αθανάσιο, έφεραν - ανέλπιστα για πολλούς – άμεσα αποτελέσματα. Η ομάδα εκείνη , που για πολλούς απέδωσε το καλύτερο ποδόσφαιρο που παρουσίασε ποτέ η Α. Ε. Λ., ήταν ασταμάτητη και κατόρθωσε όχι μόνο να παραμείνει στη Β΄ Κατηγορία, αλλά και να τερματίσει 4η στο βαθμολογικό πίνακα, ανάμεσα σε πολύ καλές ομάδες.

Για κάποιους λόγους την επόμενη περίοδο (2000-2001) η ομάδα έμεινε χωρίς την παρουσία των ξένων παιχτών. Οι φιλότιμες προσπάθειες των ντόπιων ποδοσφαιριστών, που πάλεψαν την παραμονή της ομάδας στο Πρωτάθλημα της Β΄ Κατηγορίας, δεν είχαν αποτέλεσμα.

Στη συνέχεια της ιστορίας του σωματείου επέρχεται αλλαγή στη διοίκηση και νέος Πρόεδρος αναλαμβάνει ο Βλάχος Γεώργιος, ο οποίος μετά από ένα χρόνο θητείας παραιτείται για προσωπικούς λόγους και τη θέση του Προέδρου αναλαμβάνει ο Βέργαδος Νικόλαος, στις 25 Μαΐου 2002 .

Η ομάδα ανασυγκροτείται και προσπαθεί και πάλι αγωνιζόμενη στη Γ΄ Κατηγορία για τις περιόδους (2001-2002) και (2002-2003) να επανέλθει στη μεγαλύτερη κατηγορία.

Ζώντας με το όνειρο της επιστροφής στη Β΄ Κατηγορία, με πολλή δουλειά και πολύ κόπο, στο τέλος της αγωνιστικής περιόδου (2002-2003), η Α. Ε. Λ. πανηγύριζε και πάλι την άνοδό της στη Β’ κατηγορία.

Δυστυχώς όμως, η αγωνιστική παρουσία της ομάδας, την περίοδο (2003-2004), δεν είναι η αναμενόμενη και έτσι η Α. Ε. Λ. υποβιβάζεται και πάλι.

Την περίοδο (2004-2005) η ομάδα αγωνιζόμενη στη Γ΄ Κατηγορία κατατάσσεται 3η στο βαθμολογικό πίνακα και μετά από αγώνες κατάταξης κερδίζει την άνοδό της στη Β΄ κατηγορία.

Ακολουθεί η περίοδος (2005-2006) στη Β΄ κατηγορία. Οι εμφανίσεις της ομάδας δεν είναι ικανοποιητικές και κυρίως στα εντός έδρας παιχνίδια είναι απογοητευτικές, με άμεσο αποτέλεσμα τον υποβιβασμό.

Με επανεκλεγμένο πρόεδρο, στις εκλογές της 14ης Μαΐου 2006, το Βέργαδο Νικόλαο , η Α. Ε. Λ. συμμετέχει στο Πρωτάθλημα Γ΄ Κατηγορίας περιόδου (2006-2007) με πρώτο στόχο τη δημιουργία ικανού συνόλου που θα διεκδικήσει και πάλι την άνοδο στη Β΄ Κατηγορία. Πράγματι το σωματείο μας κερδίζει την άνοδο στη Β΄ Κατηγορία αφού κατάφερε να τερματίσει στην 3η θέση του βαθμολογικού πίνακα.

Η ΑΕΛ το 2006-2007

Την περίοδο (2007-2008) το σωματείο μας αγωνίζεται στη Β΄ Κατηγορία. Ενισχύεται με δύο μεταγραφές παιχτών από το σωματείο Α.Ο. ΚΑΜΑΡΑΣ και με μία καλή παρουσία κυρίως στην έδρα του, καταλήγει στην 9η θέση, που σήμαινε και παραμονή στη Β΄ κατηγορία .

Η ΑΕΛ το 2007-2008


Στις αρχαιρεσίες της 18ης Μαΐου 2008 ο Βέργαδος Νικόλαος ξανακερδίζει την εκλογή του στη θέση του Προέδρου του Σωματείου (3η θητεία) και βάζει ξανά τους στόχους της ομάδας, που είναι η διάκρισή της στο πρωτάθλημα της Β΄ κατηγορίας κατά την περίοδο (2008-2009). Εισηγείται στο Δ.Σ. του σωματείου την πρόσληψη προπονητή, η οποία γίνεται αποδεκτή, για την καλύτερη προετοιμασία και παρουσία της ομάδας στους αγώνες.

Το σωματείο μας μετά από διερεύνηση έρχεται σε συμφωνία με τον κ. Κοκόλη Κων/νο, κάτοικο Σπάρτης, ο οποίος και ξεκινά την προετοιμασία της ομάδας ένα μηνα πριν την έναρξη του Πρωταθλήματος. Τα αποτελέσματα δεν άργησαν να φανούν, αφού όλα πηγαίνουν καλά και οι εμφανίσεις της ομάδας είναι ικανοποιητικές. Στους 13 αγώνες του Α΄γύρου έχει πετύχει 5 νίκες, 4 ισοπαλίες και 4 ήττες. Τα ίδια αποτελέσματα θα έχει και στο Β΄γύρο και θα καταταγεί στην 8η θέση της βαθμολογίας.

Η συνολική παρουσία της ομάδας θα μπορούσε να ήταν ακόμη καλύτερη αν δεν υπήρχαν κάποιες τιμωρίες και δεν παρατηρείτο και κάποια χαλάρωση με αδικαιολόγητες απουσίες ορισμένων ποδοσφαιριστών.

Την αγωνιστική περίοδο (2009-2010) η ομάδα συνεχίζει στο Πρωτάθλημα Β΄Κατηγορίας χωρίς τον παραπάνω προπονητή και χωρίς ξένους παίχτες, βασιζόμενη μόνο σε ντόπιο έμψυχο δυναμικό. Αυτό βεβαίως είναι πολύ σημαντιικό γιατί δείχνει ότι υπάρχει ακόμη μέλλον για την ομάδα μας, αλλά και ότι μπορούμε να βασιζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις.

ΑΕΛ παλαίμαχοι και εν ενεργεία ποδοσφαιριστές

Παλαίμαχοι και εν ενεργεία ποδοσφαιριστές της ΑΕΛ.

Η παρουσία της ομάδας μας για μία ακόμη φορά, στο πρωτάθλημα της Β΄κατηγορίας, κρίνεται ικανοποιητική. Τερματίζει στην 7η θέση ισοβαθμώντας με δύο ακόμη σωματεία.

Με το πέρας των αγωνιστικών υποχρεώσεων της ομάδας το Δ.Σ. προκήρυξε τακτική Γενική Συνέλευση των Μελών με θέμα :" Διεξαγωγή αρχαιρεσιών".

Στις αρχαιρεσίες της 30ης Μαΐου 2010, αναδεικνύεται νέο Δ.Σ. και νέα Ε.Ε.. Πρόεδρος του Δ.Σ. εκλέγεταιι ο Θεοδωρακόπουλος Λεωνίδας, ο οποίος αναλαμβάνει και την παραπέρα συνέχεια του σωματείου.

Η ΑΕΛ την αγωνιστική περίοδο 2010-11 με ερυθρόλευκη εμφάνιση

Η ΑΕΛ την αγωνιστική περίοδο 2010-11 με ερυθρόλευκη εμφάνιση

ΠΙΝΑΚΑΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ ΤΗΣ Α.Ε.Λ ΣΤΑ ΤΟΠΙΚΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ
Α/Α ΑΓΩΝ. ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΚΥΠΕΛΛΟ ΘΕΣΗ
1 1987-88 Γ΄ ΝΑΙ  
2 1988-89 Γ΄ ΝΑΙ  
3 1889-90 Γ΄ ΝΑΙ 6η
4 1990-91 Γ΄    
5 1991-92 Γ΄   7η
6 1992-93 Γ΄    
7 1993-94 Γ΄   8η
8 1994-95 Γ΄   3η
9 1995-96 Γ΄   4η
10 1996-97 Γ΄   6η
11 1997-98 Γ΄   6η
12 1998-99 Γ΄   2η
13 1999-00 Β΄ ΝΑΙ 4η
14 2000-01 Β΄    
15 2001-02 Γ΄    
16 2002-03 Γ΄ ΝΑΙ 2η
17 2003-04 Β΄ ΝΑΙ 10η
18 2004-05 Γ΄   2η
19 2005-06 Β΄ ΝΑΙ  
20 2006-07 Γ΄   3η
21 2007-08 Β΄   9η
22 2008-09 Β΄   8η
23 2009-10   7-9η
24 2010-11 Β΄ ΝΑΙ  
         
Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία περιήγησης. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα τη χρήση των cookies.