Νέα

Αρχείο Δημητρίου Σωτηρόπουλου
Παρασκευή, 13 Οκτώβριος 2017
Thumbnail Λαμβάνοντας αυτό το εξαιρετικό αρχείο από τον κ.Δημήτριο Σωτηρόπουλο με θαυμάσιες οικογενειακές φωτογραφίες που ξεκινούν το ταξίδι του χρόνου από τον προπάππου του Αθανάσιο, την προγιαγιά του...

Συλλογή Χωριού

Διαφημίσεις

Online Χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 45 επισκέπτες και κανένα μέλος

Ο επιβλητικός ναός του Προφήτη Ηλία δεσπόζει στην κεντρική Πλατεία του χωριού. Η ανέγερσή του άρχισε το 1810 με εθελοντική εργασία των κατοίκων και εγκαινιάστηκε το 1854.

Η ενοριακή εκκλησία του χωριού ανήκει στον αρχιτεκτονικό τύπο του σταυροειδούς εγγεγραμμένου με τρούλο ναού, ακολουθεί νεοκλασικό ύφος και χρονολογείται στις αρχές του 19ου αιώνα (1810).

Ο ιερός ναός του Προφήτη Ηλία με τη νότια είσοδο

Ξυλόγλυπτο τέμπλο του 19ου αιώνα, με εικόνες της ίδιας εποχής, καλής τέχνης, χρωματισμένο σε νεώτερους χρόνους, υψώνεται εντυπωσιακό στα ανατολικά, αποκλείοντας το Ιερό Βήμα.

Ο πλάτανος στο μέσο της πλατείας του χωριού χαρίζει τη σκιά του στους κατοίκους

Στο δυτικό τοίχο του ναού έχει ενσωματωθεί, η αποτοιχισμένη το 1981 από την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, παράσταση του έφιππου Αγίου Γεωργίου (π.1430).
Πιθανότατα υστεροβυζαντινά (14ος αιώνας) είναι και τα τμήματα επιστυλίου τέμπλου, που βρίσκονται σε δεύτερη χρήση στο υπέρθυρο της νότιας, κύριας εισόδου του ναού. Πρόκειται για τέσσερα μαρμάρινα μέλη, διακοσμημένα σε χαμηλό ανάγλυφο με το γνωστό ως «μικρασιατικό» θέμα των δίδυμων κιονίσκων που στηρίζουν τόξα, κάτω από τα οποία αναπτύσσονται ανθέμια.

Στην είσοδο του ναού είναι εντοιχισμένα αρχαία αρχιτεκτονικά μέλη.

(Πηγή: 5η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Σπάρτης)