Συλλογή Χωριού

Ο καιρός

Online Χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 17 guests και κανένα μέλος

ΟΙ ΛΟΓΚΑΝΙΚΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΣΧΟΛΙΕΣ ΤΟΥΣ- ΠΡΟΪΟΝΤΑ

Οι τυπικές ασχολίες των κατοίκων του Λογκανίκου σε όλη την διάρκεια της ιστορίας του χωριού, ήταν κυρίως: οικιακές, γεωργικές, κτηνοτροφικές, εμπορικές, μικρής έκτασης βιοτεχνικές και παροχής υπηρεσιών.

Οι οικιακές ασχολίες βρισκόντουσαν στο κέντρο όλων των άλλων, αφού στήριζαν το κύριο μέλημα της επιβίωσης των κατοίκων. Η αυτάρκεια των οικογενειών είχε πλησιάσει το μέγιστο, αφού κατάφερναν να εξαντλήσουν πρώτα κάθε δική τους δυνατότητα (τροφής, ένδυσης, ασφάλειας, επισκευών, κλπ) πριν στραφούν στην αγορά. Παράλληλα η οικιακήκτ οικοτεχνία/βιοτεχνία συμπλήρωνε στο εισόδημα αφού πρόσφερε από το περίσσευμα ένα επιπλέον οικονομικό πόρο.

Ο κάμπος του Λογκανίκου υπήρξε το πανάρχαιο λίκνο της ζωής και της πορείας των ανθρώπων αυτού του τόπου. Ήταν ένας κάμπος που ποτίζονταν και λιπαίνονταν συνέχεια από τον Ευρώτα, ένας κάμπος ευλογία Θεού .

Το βουνό επίσης ήταν καλλιεργήσιμο μέχρι την πιο ψηλή κορυφή του και η απόδοσή του σε σιτάρι ήταν πάντα ικανοποιητική.

Οι κάτοικοι επέζησαν για εκατοντάδες ή ακόμη και χιλιάδες χρόνια, βασιζόμενοι στις δικές τους δυνάμεις, καθώς ήταν αυτάρκεις σε όλα τα αγαθά. Τα γεωργικά προϊόντα ήταν: σιτάρι, κριθάρι, καλαμπόκι, σίκαλη, βρώμη, λινάρι, κουκούλι μεταξοσκώληκα, όσπρια, λαχανικά, ελιές, σταφύλια, καρύδια, κάστανα, πατάτες και μήλα.

Σήμερα οι Λογκανικιώτες χρησιμοποιούν βέβαια σύγχρονες μεθόδους καλλιέργειας για την παραγωγή γεωργικών προϊόντων. Έχουν επικεντρωθεί κυρίως στην καλλιέργεια της ελιάς, που καλύπτει συνολικά 2.800 στρέμματα με 120.000 ελαιόδεντρα. Το ελαιόλαδο είναι το κύριο προϊόν του Λογκανίκου, με 600 τόνους παραγωγή, ετησίως.

Το μάζεμα της Ελιάς

Το μάζεμα της Ελιάς

Καλλιεργούν μόνοι τους τη γη ή με μισθωμένη εργασία ή κατά τον παραδοσιακό τρόπο συνεργασίας. Τα προϊόντα που παράγονται όπως το ελαιόλαδο κλπ. διοχετεύονται στην αγορά μέσω των εμπόρων, ενώ οι άλλες καλλιέργειες ικανοποιούν αποκλειστικά τις οικογενειακές ανάγκες.

Η κτηνοτροφία στο Λογκανίκο πριν μόλις μισό αιώνα γνώριζε αξιοσημείωτη ακμή. Σήμερα, λίγοι είναι αυτοί που απόμειναν να ασχολούνται με την εκτροφή των ζώων. Κάποιοι μάλιστα ξεκίνησαν και πρότυπες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, εκμεταλλευόμενοι σχετικά κοινοτικά προγράμματα επιχορήγησης. Παράγουν γάλα, γιαούρτι και τυρί, εκμεταλλεύονται το μαλλί και το κρέας των ζώων που εκτρέφουν, και έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν οικονομικά υγιείς επιχειρήσεις.

Η Μελισσοκομία ήταν και είναι διαδεδομένη στο χωριό. Αρκετοί κάτοικοι σήμερα έχουν δημιουργήσει μεγάλες εκμεταλλεύσεις παραγωγής και διάθεσης μελιού. Τους καλοκαιρινούς μήνες μεταφέρουν τα μελίσσια τους σε ορεινές περιοχές , ανάμεσα στα έλατα για να πάρουν σημαντικές ποσότητες μελιού. Το μέλι αυτό έχει μοναδική γεύση και ποιότητα και προσφέρει στους παραγωγούς του ένα ιδιαίτερα συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι των άλλων παραγωγών στην αγορά του μελιού.

Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρήθηκε αύξηση της οικοδομικής δραστηριότητας, οπότε όλα τα επαγγέλματα που ενέχονται στην οικοδόμηση γνώρισαν σχετική άνθηση στην περιοχή. Πολλά σπίτια επιδιορθώθηκαν ή ανακαινίστηκαν και ακόμα περισσότερα χτίστηκαν εκ βάθρων.

Στο Λογκανίκο όπως και σε άλλες ορεινές και μειονεκτούσες περιοχές της Ελλάδας, η έλλειψη στρατηγικής για την αναδιάρθρωση της αγροτικής παραγωγής καθώς και η συρρίκνωση του αγροτικού εισοδήματος την τελευταία δεκαπενταετία, στάθηκαν οι σημαντικότερες αιτίες για τη μετακίνηση του πληθυσμού της περιοχής προς τα αστικά κέντρα και τη σταδιακή εγκατάλειψη των αγροτικών επιχειρήσεων- πλην αυτών που απαιτούν τις ελάχιστες εισροές σε εργασία και κεφάλαιο. Συνεπώς η εκπόνηση και εφαρμογή στρατηγικών για την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής του Λογκανίκου είναι επιτακτική.

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies για την ευκολία περιήγησης. Με τη χρήση της αποδέχεστε αυτόματα τη χρήση των cookies.