Νέα

Αρχείο Δημητρίου Σωτηρόπουλου
Παρασκευή, 13 Οκτώβριος 2017
Thumbnail Λαμβάνοντας αυτό το εξαιρετικό αρχείο από τον κ.Δημήτριο Σωτηρόπουλο με θαυμάσιες οικογενειακές φωτογραφίες που ξεκινούν το ταξίδι του χρόνου από τον προπάππου του Αθανάσιο, την προγιαγιά του...

Συλλογή Συνοικισμοί

Διαφημίσεις

Online Χρήστες

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 58 επισκέπτες και κανένα μέλος

Στην είσοδο του Λογκανίκου από το δρόμο της Σπάρτης βρίσκεται ο ιστορικός οικισμός της Κοτίτζας ή Κοτίτσας. Ένας τόπος προικισμένος γεωλογικά με πανέμορφα μαγευτικά τοπία, θεωρείται από τα υγιεινότερα θέρετρα της περιοχής.

Κοτίτσα

Οι βουνοπλαγιές κατάφυτες από καστανιές, καρυδιές, κερασιές, μηλιές, έλατα, πεύκα και ποικίλα άλλα φυτά, σε μαγεύουν πραγματικά. Το ύψωμα του Αϊ-Λια, η Μπαρμπάραινα με τα κρυστάλλινα νερά της, το Μέγα Πηγάδι με το δροσερό νερό, το Κουτούνι με τα παγωμένα νερά, αποτελούν τον παράδεισο αυτής της γης και προσφέρονται για όσους αποζητούν ηρεμία και ξεκούραση.


Το επιτακτικό Τιμώρι με τον κάθετο βράχο, όπως και ο αποσχισμένος βράχος του Κουφόγκρεμου, θα μπορούσαν ίσως να αξιοποιηθούν για αναρρίχηση.

Σύμφωνα με τις ιστορικές πηγές, ο συνοικισμός άκμασε μετά το 15ο αιώνα και κατοικήθηκε από γνωστές οικογένειες του βυζαντινού και μεταβυζαντινού Μυστρά. Ήταν πατρίδα αρχόντων και πραματευτάδων που πήραν ενεργό μέρος στην επανάσταση του 1821. Το χωριό καταστράφηκε εντελώς από τους Τουρκαλβανούς μετά τα Ορλωφικά (1770).

Σώζονται μόνο ερείπια κτισμάτων και ναών της Βυζαντινής περιόδου, που μαρτυρούν την αρχοντιά της Κοτίτσας.

Αξίζει μία επίσκεψη στην Αγία Τριάδα, από όπου μπορεί κανείς να θαυμάσει τη χαράδρα του Κοτιτσάνη με τον αποσχισμένο μετέωρο βράχο.